درخت را از میوه اش می توان شناخت، مکتب را از دست پروردگانش ، استاد را از شاگردانش و بوی گل را از گلاب .
فرهنگ حماسی–عرفانی دفاع مقدس بوستان با طراوت و سرسبزی است که هزاران نهال ثمر بخش در آن روئیده ، بالیده ، و به برگ و بار نشسته و جامعه اسلامی را از میوه آن ، هم در آن زمان (دفاع مقدس)، در این زمان و در آینده بهره مند خواهد کرد میراثی که شهیدان، ایثارگران و رزمندگان اسلام برای امت اسلامی بر جای نهاده اند ، علاوه بر یک نظام فکری ، حماسی، تربیتی و معنوی ، ترسیم مجموعه ای از تعالیم مکتب اسلام در زمینه های ایثار، جهاد ، استقامت ، صبر ، توکل و شهادت است که مجموعه آن را با عنوان « فرهنگ و ارزشهای دفاع مقدس »
می شناسیم .
« روایت فتح » تابلویی است که آن « فرهنگ و ارزشها » را به مثابه خون در کالبد جامعه به جریان می اندازد . راویان فتح افتخار آن را دارند که نور را از سرچشمه گرفته ، آیینه وار در رواق تاریخ و جامعه بتابانند . آنها این توفیق را دارند که حامل تجارب و معارف ارزشمند دفاع مقدس باشند و از طریق
« روایت » نسل های جدید و آینده را با معدن آن ُگلِ تجارب و معارف والا پیوند دهند.
در بوستان دفاع مقدس ، بخشی از شمیم دلنواز و عطر روح پرور این بوستان ، از طریق گلبرگهای شهادت، به مشام راویان ، زائرین سرزمین نور و همه تشنگان معارف دفاع مقدس می رسد و از طریق آنان در کوچه پس کوچه های تاریخ و جامعه عطر افشانی می شود.
یاران شهدا و بازماندگان از غافله شهادت ، گسترش دهنده آن شمیم دلنواز هستند . چه آنان که خود خلق کننده آن حماسه ها بوده و به بیان مشاهدات خویش می پردازند ، چه آنان که تجارب و معارف دفاع مقدس را فرا گرفته ، به دیگران منتقل می کنند ، با مخالفان به مناظره و بحث پرداختند و حق رابرپیشانی زمان می نشانند ، چه آنان که در بررسی ، مطالعه ، تبیین و تدوین تجارب و معارف دفاع مقدس از این فرهنگ« نور » گرفته و فروغ
می گسترانند و چه آنان که در کسوت و هیأت هنرمندان ، ناشران و غیره ، با مردم آمیخته و فرهنگ زندگی بخش و زلال دفاع مقدس را در کلام ، در عمل و یا در هنر به کام جان ها می چشانند.
همین عوامل سبب شده که امروزه دامنه جاذبه و آوازه « فرهنگ و ارزشهای دفاع مقدس»
می رود تا بلکه قلمرو پهناور کشور اسلامی ایران و سایر کشورهای اسلامی و سایر ملل مستضعف را زیر بال خود کشد.