راوی فتح فردی است که با داشتن توانایی، مهارت ، معلومات و تعهد لازم با بیان رویدادها ، حوادث ، وقایع و تحلیل علل تحولات و تطورات و انعکاس دستاوردها و پیامدهای دوران دفاع مقدس در بین آحاد مردم ، به ویژه بازدید کنندگان از مناطق جنگی و به منظور انتقال تجارب، درسها ، عبرتها و ارزشهای دفاع مقدس به آنان ، اقدام می نماید.
1- ارتقاء سطح دانش ، بینش و معرفت مردم نسبت به مسائل دفاع مقدس
2- تاثیر گذاری بر بازدید کنندگان از مناطق جنگی جهت انتقال پیام دفاع مقدس ( چرا که الگو های عینی و برقراری را بطه چهره به چهره بیشترین تاثیر در انتقال پیام فرهنگی به مخاطبین دارا می باشد.)
3- ارائه محتوای یکسان به بازدیدکنندگان از مناطق جنگی
4- آشنا سازی نسل جوان و نوجوان کشور با درسها ، تجارب ، عبرتها و ارزشهای دفاع مقدس
5 – نهادینه سازی بیان و تحلیل وقایع دوران دفاع مقدس به سبک علمی و به شکل صحیح
6- ایجاد ارتباط بین نسل دفاع مقدس ( نسل جهاد اصغر ) و نسل جدید جامعه ( نسل جهاد اکبر ) ، پاسخگویی مناسب به سوالات و شبهات آنها ( ارتباط نسلها)
ج ) اصول و مبانی حاکم بر فعالیت راویان فتح :
1- اجتناب از هر گونه تحریف و بدعت در تحلیل و بیان وقایع دفاع مقدس – صداقت در گفتار و بیان واقعیت ها و حقایق جنگ به صورت مستند
2- علاقه مندی ، انگیزش درونی و داوطلبانه بودن امر روایت فتح
3 - توانمندی ، مهارت و داشتن معلومات لازم و مناسب برای روایت جنگ
4- الگو بودن راوی فتح برای زائرین از نظر داشتن سعه صدر ، حُسن خُلق و سایر خصوصیات اخلاقی
5- مخاطب شناسی و بیان وقایع جنگ متناسب با شرایط و نیازهای هر دسته از مخاطبین
6- برخور اغنایی و صبورانه با زائرین و پاسخگویی مطلوب به شبهات ، و سئوالات آنها
7- ایجاد روحیه معنوی و حماسی در زائرین
8- اتخاذ شیوه های علمی ، منطقی و مستدل در امر روایت جنگ
9- تلفیق احساس و عاطفه با اندیشه و تفکر و پرهیز از تک بعدی نگری به مسئله دفاع مقدس
10- جامع نگری در بیان وقایع جنگ و پرهیز از تک بعدی نگری به مسئله دفاع مقدس
11- برقراری ارتباط منطقی و صحیح بین مبانی و ارزش های دینی با وقایع و رویدادهای دوران دفاع مقدس
12- اجتناب از طرح مباحث اختلاف بر انگیز و مورد تردید قرار دادن حتی یک روز از جنگ و یا افراد و سازمانهای درگیر در جنگ
13- پرهیز از افراط و تفریط یا بزرگنمایی و کوچک نمایی در بیان توانمندیها و اقدامات نیروهای دشمن و خودی در دوران دفاع مقدس
1- بیان رویدادها و وقایع دوران مقدس برای مخاطبین
2 -تحلیل و تشریح علل وقایع و تحولات دوران دفاع مقدس برای مخاطبین
3- انعکاس دستاوردها و پیامدهای عملیاتهای عمده جنگ برای مخاطبین
4- ارتقاء روحیه و معرفت حماسی و معنوی زائرین مناطق جنگی با بیان خاطرات جنگ
5- انتقال تجارب ، درسها ، عبرتها و ارزشهای دفاع مقدس به مخاطبین
6- پاسخگوی به سئوالات ، ابهامات و شبهات مخاطبین در زمینه دفاع مقدس
7- تلاش در جهت رشد تواناییها و افزایش دانش و مهارت خویش در زمینه روایت جنگ
8- حسن رفتار و معاشرت صحیح با زائرین و الگو بودن برای آنان از نظر خصوصیات اخلاقی رزمندگان اسلام
ه ) شرافت ، مسئولیت و تعهد راویان فتح :
1- راویان فتح در هر سطح و رتبه ای که باشند با تأسی به حضرت امام زین العابدین ( ع) و
حضرت زینب ( س ) به عنوان اولین راویان تاریخ حماسه ساز تشیع ، باید همواره اصول و مبانی حاکم بر فعالیت راویان فتح را مراعات نمایند. این اصول اساس و پایه شرافت و تعهد راویان فتح را پی ریزی می نماید.
2- هر یک از راویان فتح باید با ایمان ، اعتقاد راسخ و علاقه مندی به حفظ آثارونشر ارزش های دفاع مقدس در انجام وظایف محوله کوشا بوده و در این زمینه از هر گونه تلاشی دریغ ننمایند.
3- هر یک از راویان فتح باید در افزایش دانش ، بینش و مهارت خویش برای ایفای نقش موثرتری در انتقال پیام و ارزشهای دفاع مقدس به آحاد مردم جامعه تلاش نمایند .
4- مسئولیت راوی گری ایجاب می نماید هر یک از راویان فتح همواره با آحاد مردم به ویژه زائرین مناطق جنگی با اخلاص ، تواضع و فروتنی معاشرت داشته و به عنوان یک الگو و اسوه در ارتقاء روحیه معنوی و حماسی زائرین تلاش نمایند.
5- راویان فتح موظفند کلیه مطالبی که در زمینه دفاع مقدس بیان می نمایند به طور مستند ، دقیق و صحیح بوده و از هر گونه بدعت و تحریف در روایت جنگ پرهیز نمایند . راوی فتح اگر جواب سئوالی را نمی داند باید با شجاعت و صراحت لازم اعلام نموده و از مراجع ذیربط درخواست پاسخگویی نماید.
6- هر یک از راویان فتح باید همواره ظاهری آراسته و منظم داشته ، هنگام اجرای ماموریت در مناطق جنگی از لباس رزم ( برادران) که یادآور دوران دفاع مقدس است ، استفاده نموده و در رعایت دقیق قوانین و مقرات پیشقدم باشند.
7- مسئولیت راوی گری ایجاب می نماید که راویان فتح از بیان هر گونه بحث اختلاف بر انگیز چه در زمینه مسائل دفاع مقدس و چه در زمینه مسائل روز جامعه پرهیز نموده و همواره در تحکیم وحدت ، همدلی ، همکاری و صمیمیت جامعه و سازمانهای درگیر در جنگ تلاش نمایند.
8- راویان فتح موظفند هنگام اجرای ماموریت در مناطق جنگی کارت شناسایی خود را روی سینه
( خواهران روی چادر ) خویش نصب نمایند و در سایر عرصه های بکارگیری ، کارت شناسایی را همراه داشته باشند.
9- شئونات روایت جنگ ایجاب می نماید که راویان فتح بدون هیچگونه چشم داشت مادی به این امر خطیر پرداخته ، محاسبات مادی را در کار دخالت نداده و با تأسی به روحیات و رفتار رزمندگان اسلام و شهدای عزیز دوران دفاع مقدس به ویژه در بعد
تکلیف مداری ، الگوی مناسبی برای مخاطبین باشند.
و ) معلومات و بصیرت در زمینه دفاع مقدس
هر چه دانش عمومی ، تجربه ، ذخایر فکری و معلومات راوی در زمینه های مختلف دفاع مقدس اعم از تاریخچه ، مبانی ، فرهنگ و ارزشهای دفاع مقدس ، خاطرات رزمندگان و شهداء بیشتر باشد ، سخنان از غنا و محتوای بیشتری برخوردار خواهد بود و قدرت
« جذب مخاطب» ، « رفع شبهات» و رشد و ارتقاء مخاطبین بیشتر خواهد شد.
راوی باید از نظر معلومات و بصیرت در زمینه دفاع مقدس رشد یافته باشد و دارای اطلاعاتی در موارد زیر باشد:
1- ریشه ها و زمینه های تجاوز رژیم عراق به ایران شامل اختلافات مرزی ایران و عراق ، عوامل موثر بر تصمیم حکام عراق برای شروع جنگ ، اقدامات خصمانه رژیم عراق قبل از آغاز جنگ و اهداف حکام عراق از تهاجم به ایران
2- هجوم سراسری رژیم عراق شامل ، محورهای تهاجم ارتش عراق ، اهداف نظامی ارتش عراق در جبهه های شمال، میانی و جنوبی ، توان نظامی ارتش عراق و عدم دسترسی به اهداف و ارزیابی نقاط ضعف خطوط پدافندی تحمیل شده به عراق
3- نقش و چگونگی مقاومت های مردمی در
جلوگیری از دست یابی ارتش عراق به اهداف سیاسی و نظامی خویش
4- فرماندهی ناموفق لیبرال ها و چگونگی شکل گیری ارتش انقلابی ( سپاه و بسیج ) در جنگ
5- چگونگی تحول در جنگ و کسب پیروزی های بزرگ به ویژه تشریح عملیات های عمده در این مرحله
6- علل ادامه جنگ پس از فتح خرمشهر و ضرورت تعقیب متجاوز در خاک عراق و تشریح عملیات های عمده در این مرحله
7- نقش قدرتها و سازمانهای بین المللی در هر مرحله از جنگ
8- نقش سازمانها ، قشرها ، گروههای داخلی و احزاب در جنگ
9- علل و نحوه پایان یافتن جنگ و پذیرش قطعنامه 598 توسط ایران
10- آثار و پیامدهای جنگ برای طرفین ایران و عراق
11- فرهنگ و ارزشهای حاکم بر دفاع مقدس و نقش رهبری حضرت امام خمینی (ره) در جنگ و به ویژه مبانی اعتقادی جنگ و جهاد و حماسه عاشورا
12- خاطرات رزمندگان و زندگینامه و وصیت نامه شهداء به ویژه سرداران دفاع مقدس
13- جغرافیای مناطق عملیاتی شامل نقاط مهم در جبهه های جنگ ، وقایع و عملیاتهایی که در هر محل اتفاق افتاده ، یگانهای عمل کننده ، اتفاقات مهم در آن منطقه در طول دفاع مقدس.
راویان می توانند اطلاعات فوق را به وسیله تجربه شخصی بدلیل سابقه حضور در جبهه ، آموزش ، مطالعه کتب مربوط به دفاع مقدس ، بازدید از مناطق جنگی ، شنیدن سخنان و خاطرات سرداران و رزمندگان دفاع مقدس و سایر موارد مشابه به
دست آورند.
در شرایط حاضر که دشمنان اسلام و انقلاب برای نابودی ارزشهای انقلاب و از جمله ارزشهای دفاع مقدس کمر همت بسته اند ، و پایگاه های داخلی دشمن و دوستان نا آگاه و مرعوب شده نیز در این زمینه برای دگرگونی ارزش های معنوی و حماسی دفاع مقدس و جایگزین کردن ارزش های مادی با دشمنان همگام شده اند ، رسالت خواص جبهه حق برای حفظ و ترویج فرهنگ و ارزش های دفاع مقدس بیش از گذشته سنگین تر گردیده است.
اگر در زمان دفاع مقدس مسئولیت حضور در جبهه و گرم نگه داشتن جبهه ها و مقابله با دشمن در یک صحنه سیاسی و نظامی را داشتیم ، وظیفه امروز ما تلاش در یک صحنه فرهنگی به منظور حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس و جلو گیری از به فراموشی سپردن آنهاست.
باید توجه داشت که اگر ما امروز حماسه های رزمندگان اسلام در طول 8 سال دفاع مقدس را به شیوه های صحیح مورد مطالعه ، تحقیق و تدوین قرار ندهیم و به شکل صحیح بیان ننمائیم ، فردا دشمنان با زبان خودشان و با لحن خاص خودشان اهداف و ارزشهایی را که به آن معتقدند ، درباره جنگ بیان خواهند کرد و نسلهای آینده با بدعتها و تحریفهای بزرگی در باره جنگ، مواجه خواهند بود.
در این راستا ، راویان فتح ، گروهی از خواص جبهه حق هستند ، که امروز رسالت خویش را در تبیین و تشریح مسایل دفاع مقدس برای مردم بویژه نسل جدید و نسل های آینده یافته اند و به همین منظور وارد صحنه گردیده اند.
راویان فتح افرادی هستند که با شایستگی ها و توانایی های کافی و با علاقه مندی و انگیزه ای الهی و داوطلبانه مسئولیت هدایت ، راهبری و راهنمایی زائران مناطق عملیاتی دفاع مقدس را
بر عهده گرفته اند.
این کتاب به منظور راهنمایی راویان فتح جهت اثر بخشی هرچه بیشتر تلاش و جهد و کوشش آنها در زمینه مسئولیتی که بر عهده دارند تهیه و تدوین گردیده است .
راویان فتح لازم است علاوه بر آشنایی با اصول و مبانی حاکم بر فعالیت های راوی گری ، وظایف و تعهدات راویان ، درپنج زمینه :معلومات و بصیرت در زمینه دفاع مقدس ، مخاطب شناسی ، فن بیان و سخنرانی ، آراستگی ظاهری و اخلاق آداب
( رفتار ) خود را توانمند نمایند، تا کلام و تلاش آنها از تاثیر بیشتری بر اعضای کاروان های نور برخوردار باشد . در ادامه در هر یک از زمینه ها فوق مطالبی ارائه خواهد شد.
درخت را از میوه اش می توان شناخت، مکتب را از دست پروردگانش ، استاد را از شاگردانش و بوی گل را از گلاب .
فرهنگ حماسی–عرفانی دفاع مقدس بوستان با طراوت و سرسبزی است که هزاران نهال ثمر بخش در آن روئیده ، بالیده ، و به برگ و بار نشسته و جامعه اسلامی را از میوه آن ، هم در آن زمان (دفاع مقدس)، در این زمان و در آینده بهره مند خواهد کرد میراثی که شهیدان، ایثارگران و رزمندگان اسلام برای امت اسلامی بر جای نهاده اند ، علاوه بر یک نظام فکری ، حماسی، تربیتی و معنوی ، ترسیم مجموعه ای از تعالیم مکتب اسلام در زمینه های ایثار، جهاد ، استقامت ، صبر ، توکل و شهادت است که مجموعه آن را با عنوان « فرهنگ و ارزشهای دفاع مقدس »
می شناسیم .
« روایت فتح » تابلویی است که آن « فرهنگ و ارزشها » را به مثابه خون در کالبد جامعه به جریان می اندازد . راویان فتح افتخار آن را دارند که نور را از سرچشمه گرفته ، آیینه وار در رواق تاریخ و جامعه بتابانند . آنها این توفیق را دارند که حامل تجارب و معارف ارزشمند دفاع مقدس باشند و از طریق
« روایت » نسل های جدید و آینده را با معدن آن ُگلِ تجارب و معارف والا پیوند دهند.
در بوستان دفاع مقدس ، بخشی از شمیم دلنواز و عطر روح پرور این بوستان ، از طریق گلبرگهای شهادت، به مشام راویان ، زائرین سرزمین نور و همه تشنگان معارف دفاع مقدس می رسد و از طریق آنان در کوچه پس کوچه های تاریخ و جامعه عطر افشانی می شود.
یاران شهدا و بازماندگان از غافله شهادت ، گسترش دهنده آن شمیم دلنواز هستند . چه آنان که خود خلق کننده آن حماسه ها بوده و به بیان مشاهدات خویش می پردازند ، چه آنان که تجارب و معارف دفاع مقدس را فرا گرفته ، به دیگران منتقل می کنند ، با مخالفان به مناظره و بحث پرداختند و حق رابرپیشانی زمان می نشانند ، چه آنان که در بررسی ، مطالعه ، تبیین و تدوین تجارب و معارف دفاع مقدس از این فرهنگ« نور » گرفته و فروغ
می گسترانند و چه آنان که در کسوت و هیأت هنرمندان ، ناشران و غیره ، با مردم آمیخته و فرهنگ زندگی بخش و زلال دفاع مقدس را در کلام ، در عمل و یا در هنر به کام جان ها می چشانند.
همین عوامل سبب شده که امروزه دامنه جاذبه و آوازه « فرهنگ و ارزشهای دفاع مقدس»
می رود تا بلکه قلمرو پهناور کشور اسلامی ایران و سایر کشورهای اسلامی و سایر ملل مستضعف را زیر بال خود کشد.
« می خواهم بگویم که این جنگ یک گنج است . آیا خواهیم توانست این گنج را استخراج کنیم یا نه؟ این هنر ما است که بتوانیم استخراج کنیم . امام سجاد (ع) توانست همان چند ساعت گنج عاشورا را استخراج کند . امام باقر(ع) و ائمه بعد از ایشان استخراج کردند و آن چنان این چشمه جوشان را جاری نمودند که هنوز هم جاری است و همیشه در زندگی مردم منشاء خیر بوده ، همیشه بیدار کرده ، همیشه درس داده و یاد داده که چه کار باید کرد ، الان هم همین طور است.»
«مقام معظم رهبری مد ظله العالی»